Atölyenin Süresi: 8 Hafta / 12 Saat
Maksimumum katılımcı sayısı: 8
Atölyenin Türü: Çevrimiçi
Atölye Kısa Açıklaması:
Atölyenin amacı kurmaca ve/veya kurmaca dışı bir metni (şiir, roman, öykü, tiyatro; deneme, eleştiri vb.) analiz etme ve bundan hareketle akademik niteliği olan bir yazı ortaya koyabilmektir.
Bu atölyede neler öğreneceksiniz?
- Kurmaca ve/veya kurmaca dışı metinleri analiz etme
- Akademik yazma basamakları
- Analiz edilen metinlerden hareketle üretilecek akademik yazının planını hazırlama
- Tez cümlesi, ana fikir ve yardımcı fikirler üretme
- Metinden hareketle saptamalarda bulunma
- Metinden referans göstererek saptamaları kanıtlama
- Giriş, gelişme ve sonuç paragrafları yazma
- Alıntılama ve kaynakça gösterme teknikleri
- Akademik yazının teknik olarak biçimlendirilmesi
Atölye Programı:
Katılımcılar, atölyeye başlamadan önce akademik yazma çalışmalarına kaynak olacak kitabı okurlar. Bu kitabın çözümlenmesine dair yardımcı olacak okuma yönergesi katılımcılara verilir.
Katılımcılar her hafta yapılacak çalışmalarda şu çıktıları elde edecektir.
- Hafta
Bir metin üzerine oluşturulacak akademik yazı için metni nasıl analiz edebilirim?
İlk hafta atölye kitabının okuma yönergesi üzerinden tartışılıp içerik ve dil-anlatım özellikleri çerçevesinde analiz edilme ile bir metne analitik olarak yaklaşabilme pratiği yapılacaktır.
- Hafta
Metinden analiz ettiklerimi, akademik yazımda kullanmak için nasıl organize edebilirim, neye odaklanmalıyım?
Okuma kitapçığında, analizi derinleştirecek yönergeli sorular yer almaktadır. Katılımcılar, moderatör eşliğinde bu soruları yanıtlarken yazacakları akademik yazının verilerini tasniflemeye başlayacaklardır.
- Hafta
Bir tez cümlesi nasıl üretebilirim?
Tezi destekleyen yardımcı fikirleri nasıl oluşturabilirim?
Üçüncü hafta katılımcılara verilecek çalışma notları üzerinden tez cümlesi, ana fikir ve yardımcı fikir üretme alıştırmaları yapılacaktır. Bu pratik sonrasında her katılımcı analiz edilen eserden hareketle yazılacak olan makalenin tezini ve tezi destekleyen iki yardımcı fikri belirleyecektir.
- Hafta
Bir akademik yazının planını nasıl oluşturabilirim?
Katılımcılar okuma kitapçığına aldıkları notlar ile yardımcı fikirlerini destekleyecek bir tasnifleme çalışması yaparlar. Bu aşamada analiz edilen eser ile geliştirilecek tez arasındaki bağlantı kurulacaktır. Bu çalışmanın ardından katılımcı her bir paragrafında hangi yardımcı fikri geliştireceğini ve metinde hangi noktalara dayandıracağını bilecek bir planlaya sahip olacaktır.
- Hafta
İçerikler ilgili yardımcı fikri nasıl geliştirebilirim?
Geliştirilen yardımcı fikir üzerinden metnin içeriğine dair gelişme paragrafı yazma pratiği yapılacaktır. Bu bölümde metinden analiz edilenler içinden içerikle ilgili olanlar kullanılacaktır.
- Hafta
Metnin dil ve anlatım özelliklerine dair yardımcı fikri nasıl geliştirebilirim?
Geliştirilen ikinci yardımcı fikir üzerinden metnin dil ve anlatım olanaklarının analizine dair yazma pratiği yapılacaktır.
- Hafta
Akademik bir yazının giriş paragrafı nasıl yazılır?
Tamamlanan gelişmeler eşliğinde metnin giriş bölümünü yazma pratiği yapılacaktır. Bu haftada giriş paragrafında olması gereken künye, konu, bağlantı cümleleri, tez ve yardımcı fikirlerin organize edilmesi sağlanacaktır.
- Hafta
Akademik bir yazıda sonuç paragrafı nasıl yazılır ve nasıl kaynakça gösterilir?
Yazdığım metni nasıl biçimlendiririm?
Bu hafta üretilen metnin sonuç paragrafı oluşturulacaktır. Bu noktada metnin genel değerlendirilmesinin nasıl yapılacağı, tez ve yardımcı fikirlerin yeniden yorumlanarak paragrafa nasıl yerleştirileceği pratiği yapılacaktır.
Yani sıra kaynakça kullanımı (APA ve MLA formatında kaynakça gösterimi) ve yazının formatlanması üzerine teknik bilgiler verilecektir.
8 Haftalık sürecin sonunda kurmaca veya kurmaca olmayan bir metinden hareketle üretilen akademik bir makale, ürün çıktısı olarak alınacaktır.